Vanjas Boksalong

Det började vid Medelhavets strand ...

Mamma ville prata om vem av romanens tre kvinnor i 70-års åldern som haft det lyckligaste livet. Så märker jag plötsligt att vi pratar om oss i stället; om mor och dotter, hur vi haft det i vår familj. Det blev starten på Vanjas Boksalong.

Personlig utveckling med start i Vanjas Värld

Vi som läst Flyg i skymning delar en värld med hagelkorn, pärlsocker, vespor och vaktmästare, hemligheter och poesi.

Vi kan komma rakt in i det viktiga därför att alla har blivit serverade samma historia. Startsträckan har minskat enormt.

Samtal med läsare har berört mig starkt, särskilt mellan min mamma och mig. Vi vandrade på en strand vid Medelhavet när hon var 80 år, och plötsligt frågar hon: ”Lena, vem av kvinnorna i boken har haft det lyckligaste livet?” Vi kom att prata om huvudpersonen Vanja som inte gift sig, inte fått egna barn och samtidigt fortsatt jobba långt upp i åren, har en egen verksamhet, haft stor frihet. Vi pratade om Inga-Lill som har kontrollbehov, vill få allt på sitt sätt, är känslokall och driver projekt i den riktning hon vill. Hon räds inte att sätta relationer på spel, utmana andra. Samtidigt bjuder hon till fest, håller ihop klanen, älskar och vårdar traditioner och har sin familj. Och Titti, konstnärssjälen som gillar aktiehandel, struntar i att hon är fet, tar ett wienerbröd till och hälsar på olika kvinnor på kontinenten som hon blir kär i. Dessa tre väninnor och barndomsvänner är runt 70 år. Vem av dem har haft det lyckligaste livet? Det är inte självklart.

Samtalet om Vanja, Inga-Lill och Titti kom att handla om vänskap, att vara kvinna, kärlek, drömmar och längtan. Plötsligt – utan att jag märkte hur – började vi prata om oss i stället. Jag kommer aldrig glömma hur historien hjälpte oss öppna oss ännu mer för varandra. Romanen blev som en studsmatta där vi studsade in i våra egna liv. Den chansen vill Vanja, mamma och jag erbjuda fler. Var med på Vanjas Boksalong!

Vanjas Boksalong: HUR, VAR & NÄR

Vanjas Boksalong är för dig som läst Flyg i skymning. Självklart gör vi som Vanjas kunder; drar lappar ur en skål 🙂

Frågorna handlar om boken, om karaktärerna, det som händer, det som kunde ha hänt. Inget är rätt eller fel, du har lika rätt som jag som skrivit boken. Det handlar om hur vi tolkar historien och vad den väcker i oss. 

Du kan vara med själv, delta i en öppen grupp eller samla ihop flera läsare och kontakta mig. Vi hörs på telefon eller digitalt via Zoom, Messenger eller Teams. Vill du ha egen boksalong jag kan tipsa om frågor, jag kan maila ”lappar” till dig om du vill vara värd eller värdinna. 

Allt blir bra!

Hör av om du vill vara med! 2022 är Vanjas Boksalong gratis. Du når mig på lena.gennerud@vanjasvarld.se eller skicka sms till 070-4614444 så ringer jag upp och bestämmer tid.

Välkommen på en personlig resa, med start i Vanjas Värld!

Lena Gennerud & Vanja Tidblom